Friday, January 6, 2012

AriffStudio & 2011

Salam tahun baru buat semua. Satu lagi tahun sudah berlalu. Dan bererti masa kita hidup atas muka bumi ini juga telah dipendekkan setahun berbanding pada tarikh yang sama pada tahun lepas. Sama seperti kebanyakan orang lain, setiap kali berakhirnya satu tahun, aku akan menganalisa apa yang telah aku capai pada tahun lepas dan aku akan tentukan apa yang aku ingin capai dalam tahun yang baru ini. Analisa dan plan ini merangkumi semuanya; kerjaya utama, kerjaya sampingan, keluarga dan perkara-perkara personal.

Memandangkan blog AriffStudio ini khusus untuk aku berbicara tentang kerjaya sampingan aku, maka dengan itu aku tidak akan mencampur adukkan semua analisa dan perancangan aku dalam blog ini.

Tahun 2011 adalah tahun yang memberikan aku satu suasana baru untuk aku biasakan, kerana bertukar tempat kerja setelah 5 tahun di syarikat sebelumnya. Pertukaran tempat kerja merubah banyak perkara, terutamanya dari segi kualiti masa yang aku ada. Jarak perjalanan ke tempat kerja yang lebih jauh, jalan yang lebih jammed dan masa bekerja yang lebih panjang kerana workload yang lebih banyak memberikan kesan ke atas kerjaya sampingan aku sebagai web designer dan pengusaha t-shirt muslimah.

Setelah beberapa bulan bekerja di tempat baru, aku dan CEO AzZahra Muslimah T-Shirt mengambil keputusan untuk menamatkan jualan t-shirt Az Zahra (bermula dengan jualan online, dan seterusnya kesemua jenis jualan termasuk jualan borong). Keputusan ini terpaksa diambil kerana kami tidak lagi dapat memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan-pelanggan kerana masa yang sangat terhad. Sampai sekarang, hampir setiap hari aku masih menerima emel atau sms bertanyakan tentang t-shirt muslimah Az Zahra.

Aku hanya menumpukan semula kerja-kerja membina website setelah menamatkan jualan di Azzahra. Walaupun bilangan website yang dihasilkan tidak sebanyak tahun-tahun sebelumnya, tetapi aku tetap berpuas hati.

Antara website-website yang diilhamkan dari hati, direka dari jiwa dan dihasilkan dengan tangan aku pada tahun lepas adalah:

9 Rich Idea WeddingCoach.com.my


Ceruk Kampong Catering

Udaimatunnur (Versi 2)

El-Ruyani Hijabi - Online Shop Catalogue

Annum Collection - Koleksi Kelengkapan Umrah & Haji


BCO Technology Revamp - Pengeluar Baja Organik Bumiputera


Dan tidak lupa juga, website AriffStudio kini sudah berwajah baru :)



Memang benar masih banyak ruang yang boleh diperbaiki untuk 2012. Aku melihat tahun 2012 sebagai tahun yang memberi peluang yang lebih cerah untuk AriffStudio. Dengan jenama AriffStudio yang semakin dikenali dan dipercayai, bilangan projek inshaAllah melebihi daripada masa yang aku ada. Aku juga merasakan AriffStudio akan lebih bertenaga pada tahun 2012 ini kerana sekarang aku lebih fokus berbanding tahun lepas yang sebahagian masa ditumpukan untuk AzZahra Muslimah.

Mungkin aku boleh bercerita tentang projek-projek yang telah secure dan bakal dilaksanakan dalam masa terdekat. Cuma aku berharap entri selepas ini akan hadir dalam tempoh masa yang lebih cepat berbanding sebelum ini. Salah satu azam untuk tahun 2012 untuk ariffstudio adalah untuk lebih kerap mengupdate blog :)

Tuesday, January 25, 2011

AriffStudio dan 2010

Sudah lama (baca: lama giler) aku tak update blog ni. Pejam celik, hari ni dah hari ke-25 dalam tahun baru 2011. Mengimbau kembali perjalanan AriffStudio pada tahun 2010, jumlah website yang dihasilkan tidaklah sebanyak pada tahun 2009. 

Tetapi, aku berpuas hati kerana website yang dihasilkan pada tahun 2010 hanyalah dari bulan Januari hingga Jun sahaja. Sejak Azzahra Muslimah Collection mula beroperasi pada bulan Jun, aku agak tidak mempunyai masa untuk merekebentuk website dan ada banyak juga enquiry dari pelanggan yang terpaksa aku decline.

Sekarang ini barulah projek Az Zahra beransur reda dan aku kembali menumpukan perhatian kepada projek-projek laman web.

Di bawah ini adalah senarai web dan blog yang telah dibina sepanjang tahun lepas.

airiees Kidz Store

 

NLPTraining.com.my

hanazakaria.com.my

 

shahmie.com.my

shahmiecatering blog

 

masjidsaidinaothman.com

Muhammadiyah Travel


zafiqdesign.com.my

i-Ngaji.net


Az Zahra Muslimah

Tuesday, October 12, 2010

Kemaskini Projek Website: Shahmie Catering

Salam Sejahtera buat semua. 

Sudah sekian lama tak update blog, baru hari ni berkesempatan. Sejak April 2010, kami terlibat dalam projek online shop, menjual tshirt-tshirt muslimah di Az Zahra Muslimah Collection. Ini projek isteri sebenarnya, tapi memandangkan kami buat semua ni part time, jadi aku adalah staff dia dan dia adalah staff aku. Projek website, design dan multimedia terpaksa ditinggalkan sekejap untuk membangunkan Az Zahra.

Sekarang, Az Zahra sudah berdiri, makin stable sedikit lah. Aku ada lebih masa sekarang untuk tumpukan semula pada kerja-kerja web & design. Maka projek pertama adalah merekabentuk semula laman web Shahmie Catering yang aku namakan Shahmie Catering V2. Laman Web Shahmie V1 juga adalah hasil tangan aku. Owner Shahmie mahu tukar design bukan kerana yang pertama tak cantik katanya, tetapi nak memberi nafas baru, supaya pelanggan tak jemu nak jenguk tiap-tiap tahun. Memang perancangannya nak ubah design web ni setiap tahun. Setakat seribu ringgit tu apalah sangat pada seorang pengusaha katering :p

OK, so inilah hasil idea yang dapat aku kerah buat masa ini. Masih peringkat beta. 
  





Oh ya, walaupun aku kembali membuat kerja-kerja web, buat masa ini aku tidak mengambil tempahan baru, kerana sudah ada dua tiga projek yang perlu aku siapkan, mereka sudah lama menunggu. Kalau projek kalian tidak bersifat mendesak (urgent), bolehlah hubungi aku di zahid[at] ariffstudio.com. 

Friday, March 5, 2010

Website: i-Ngaji.net, Kelas Al-Quran Secara Online

Salah satu keseronokan membina website adalah aku dapat berjumpa dan berkenalan dengan begitu ramai orang. Salah seorang yang aku rasa seronok mengenali beliau adalah Ustaz Shukor.

Beliau mendapat ilham untuk mengajarkan al-Quran secara online, atau lebih tepatnya adalah mengajarkan al-Quran melalui perantaraan internet. Beliau mewujudkan i-Ngaji.net dengan tujuan memberikan alternatif kepada mereka yang kesukaran untuk ke kelas belajar al-Quran. Memetik penjelasan beliau di dalam www.i-ngaji.net,

i-Ngaji.net diwujudkan setelah Ustaz Shukor mendengar rungutan dan rintihan sesetengah peserta dan orang awam kerana susahnya mencari masa untuk bertemu guru bagi menghadiri kelas al-Quran.

Aku berasa bangga kerana dapat membantu beliau mewujudkan website i-ngaji.net bagi tujuan mempromosikan program ini. Website ini juga memberi panduan kepada pengguna untuk menggunakan Skype, perisian yang digunakan sebagai perantaraan untuk perhubungan ketika pembelajaran al-Quran i-ngaji dijalankan. 

Kepada sesiapa yang berminat untuk mengikuti kelas pengajian al-Quran tetapi agak kekurangan masa,  anda boleh menghubungi Ustaz Shukor. Semoga lebih ramai lagi Ustaz dan guru al-Quran yang berminat untuk menjadi seperti Ustaz Shukor, mengajar al-Quran pada bayaran yang sangat minima.

i-Ngaji.net bukan diwujudkan untuk tujuan komersial tetapi untuk memberikan kemudahan kepada mereka yang ingin belajar membaca al-Quran. Bayaran yang dikenakan hanyalah RM50 sebulan, untuk 20 sesi kelas. Ini bermakna, hanya RM2.50 bayaran dikenakan untuk kelas selama 30 minit.

Pengumuman: Kadar Baru Pengurusan Hosting di Ariffstudio

Salam.

Pengumuman ini khas kepada pelanggan sedia ada mahupun yang bakal membina website dengan AriffStudio. Selama beberapa tahun menyediakan perkhidmatan membina dan menguruskan website pelanggan, AriffStudio sentiasa mencari solusi terbaik bagi menyediakan perkhidmatan pada kadar yang terendah. Selain daripada kadar upah membina dan membangunkan website yang amat berpatutan, AriffStudio juga cuba sedaya upaya untuk mendapatkan penyedia hosting yang paling murah dan berupaya menyediakan perkhidmatan yang terbaik.

Hasil dari pencarian dan percubaan selama beberapa tahun, AriffStudio telah diperkenalkan kepada Rawanaz Studioz, sebuah syarikat pembekal hosting yang sangat berwibawa pada ketika itu (tahun 2008). Pada peringkat percubaan menggunakan perkhidmatan mereka, AriffStudio sangat berpuas hati dengan technical support yang diberikan, kelajuan server dan kualiti perkhidmatan yang diberikan (server sangat jarang mengalami masalah). Harga yang ditawarkan membolehkan kami mengambil bayaran yang rendah daripada pelanggan-pelanggan kami

Walau bagaimana pun, keadaan ini tidak kekal lama. Akhir-akhir ini, beberapa kali server di Rawanaz telah mengalami masalah. AriffStudio sememangnya memahami, server di mana-mana pun, kalau nak bermasalah akan bermasalah juga. Tetapi apa yang lebih malang adalah, mereka di Rawanaz Studioz cuma membisukan diri, tidak menjawab sebarang support tiket dan segala SMS. Mereka juga tidak memaklumkan apakah usaha yang mereka lakukan untuk membetulkan keadaan. Hanya selepas dua hari keadaan ini pulih dan AriffStudio telah menerima rungutan daripada beberapa pelanggan yang terlibat. Sejak pulih daripada dibaiki tempoh hari, server di Rawanaz masih bermasalah dan kerap down.

Keadaan ini amat dikesali dan AriffStudio perlu mengambil tindakan yang lebih proaktif. AriffStudio sekarang dalam proses memindahkan kesemua web yang berada di bawah naungan server Rawanaz kepada provider baru. Biar mahal sedikit, tetapi perkhidmatan mestilah cemerlang. Jangan harga saja murah, tetapi website kerap kali down.

Untuk tujuan ini, AriffStudio ingin mengumumkan harga baru bagi kadar sewaan tahunan hosting dan domain bagi semua website di bawah AriffStudio.

1. Domain dan Hosting bagi .com, .net, .org, .biz
    Kadar setahun: RM200

2. Domain dan Hosting bagi .com.my, .net.my, .org.my
    Kadar setahun: RM250